Új Média Re:mix
AZ ÚJ MÉDIUMOK MEGJELENÉSE ÉS A KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK FEJLŐDÉSE MINDEN KORBAN GYÖKERESEN MEGVÁLTOZTATJA A MŰSZAKI- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK, VALAMINT A MŰVÉSZETEK ESZKÖZTÁRAIT. A SOROZAT CÉLJA BEMUTATNI A HUSZADIK SZÁZAD UTOLSÓ ÉVTIZEDEIBEN MEGJELENT ÚJMÉDIA-TECHNOLÓGIÁK KULTURÁLIS HATÁSAIT, ILLETVE AZ ELTERJEDÉSÜK SIKERESSÉGÉT, HASZNÁLATUK SZÁNDÉKOLT ÉS VÁRATLAN FORMÁT MEGHATÁROZÓ TÁRSADALMI, GAZDASÁGI ÉS SZABÁLYOZÁSPOLITIKAI KÖRNYEZETÉT.

HALÁCSY Péter, VÁLYI Gábor, Barry WELLMAN (szerk.)

Hatalom a mobiltömegek kezében

ISBN 978-963-9664-36-4,  -  288 oldal, B/5, kötve  -  Ára: 3200 Ft
Letölthető: ingyen itt

Még egy évtized sem telt el az első magyar nyelvű kereső és hírportál létrehozása óta, ám ami akkor sokak számára tudományos fantasztikumnak, avantgarde üzleti vállalkozásnak vagy költséges médiakísérletnek tűnt, mára a mindennapok magától értetődő valóságává vált.

Az internet akkori újdonsága mára megkopott, és ma olyan bűvös szavaktól várjuk a jövőbeli mélyreható változásokat, az üzleti és emberi viszonyok forradalmasítását, mint a blogoszféra, a Web 2.0 vagy a 4. generációs médiaeszközök. A MOKK (Média Oktató és Kutató Központ) munkatársai kezdettől fogva hitték, hogy az internetben rejlő legkomolyabb üzleti és társadalmi lehetőség a közösségi interakció és kommunikáció minden korábbinál hatékonyabb támogatása révén nyílik meg, és a jövő médiaeszközei olyan eszközök lesznek, amelyek lehetővé teszik a közvetített tartalmak társas viszonyokra és emberi ítéletekre építő szervezését, valamint a közös érdeklődés mentén szerveződő közösségek önszervezését.

A MOKK munkatársai – és a Hatalom a mobiltömegek kezében szerkesztői – és a kötet szerzői már akkor a web 2.0 paradigmájában éltek, mikor annak első kézzelfogható szolgáltatásai még prototípusfázisban sem voltak. Ez az érzés a könyvben szereplő cikkek fordításakor fogalmazódott meg bennünk igazán: ha kitörölnénk a hivatkozások évszámait, néhol képtelenség lenne eldönteni, hogy egy most indított béta verziójú webkettes vagy egy tizenöt évvel ezelőtti betárcsázós szolgáltatásról van-e szó.

Ez a kötet jó áttekintése azoknak az esettanulmányoknak és elméleti építőkockáknak, amelyek a tudomány eszközeivel is alátámasztották az internetet közösségi médiatérként elképzelő, a MOKK-ot életre hívó megérzéseinket.


A KÖNYV SZERKESZTŐI
Halácsy Péter

villamosmérnökként végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, jelenleg a Szociológia és Kommunikáció Tanszékén működő Média Oktató és Kutató Központ médiamérnök kutatója, tanársegéde és csak hobbi szinten, mérnöktől ritka érdeklődésből foglalkozik a hálózati kommunikáció társadalmi aspektusaival. Kutatási területe a nyelvészet és a számítástudomány határán lévő természetes nyelvfeldolgozás és az információ visszakeresés.


 

Vályi Gábor

A BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékén működő Média Oktató és Kutató Központban média- és kultúrakutató tanársegéd, éjszakai klubokban dj, többek között az Élet és Irodalom zenekritikusaként újságíró, a Tilos Rádióban kurátor és a Barázdán is csomót című eklektikus zenei műsor egyik házigazdája, esetenként önjelölt kurátor, lemezboltokban a múlt hordaléka felett merengő botcsinálta kultúrtörténész, nagynéha hangminta-alapú zenét barkácsoló, hangszer nélküli zenész-imposztor, a Hunnia Filmstúdió Stúdiótanácsának tagja, otthon lemezgyűjtő és papagáj-idomár.


 

Barry Wellman

szociológia professzor, a társadalmi kapcsolatháló-elemzés nagymestere, S.D. Clark szociológia professzor, a University of Toronto Városi és Közösségi Tanulmányok Központ Netlab-jének vezetője.


Média Oktató és Kutató KözpontMagyar Telekom Creative Commons LicenseReally Simple Syndication
A sorozat megjelenését a Magyar Telekom és a Budapesti Műszaki Egyetem Által Alapított Média Oktató és Kutató Központ és a BME Szociológia és Kommunikáció tanszéke támogatta.