Digitális Alkotóközösségek

2007. október 25. 19:00
Helyszín: Kitchen Budapest

Az utóbbi években egyre több konferencia, tanulmánykötet és online kiadvány foglalkozik a „webkettőpontnullával”, a közösségi tartalomszolgáltatás forradalmával és az új médiamodell társadalmi, üzleti, politikai aspektusaival. Magukról a forradalmárokról kevés szó esik, pedig az új internetet a felhasználó szerkeszti, magánemberek írják a híreket, forgatják a videókat és készítik a rádióműsorokat. A hagyományos, egyirányú információs silókban egyszercsak visszafelé kezdett áramlani a tartalom. Már nem érvényes a kommunikációs alapképlet, ahol a médiavállalatok az adók, a közönség pedig a néma fogyasztásra ítélt befogadó.

A Blogszféra és a demoscene, médiaművészek, amatőr filmesek, VJ-k és designerek alkotják ezt a világot. Ők azok, akik produktumaikkal utat mutatnak a médiaeszközökkel felfegyverzett tömegeknek. Hiszen egy digitális fényképezőgéppel, olcsó kamerával és notebook-kal bárki adásképes tartalmakat készíthet, az internetes terjesztés, a hiperdisztribúció pedig nem ismer sem országhatárokat, sem a földi sugárzás fizikai korlátait. Tudnak-e a digitális szcénában tevékenykedő alkotóközösségek egymás létezéséről? Vannak-e közös érdekeik, s ha igen, hogyan képviselik azokat? Van-e átjárás a művészeti ágak között? Vannak-e közös célok, tervek, projektek? Áttörhetőek-e az individualista projekt guruk és az egymástól elszigetelt szcénák izolációs falai? Létrejöhet-e egy olyan horizontális rendszer, ahol új technikák és stratégiák mentén lehet dolgozni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a nyári szünet után újra indult Mediaremix sorozat szezonnyitó vitaestje a Kitchen Budapest médialaborban október 25-én este. Akiket remélünk, hogy ott lesznek:

  • Monkeypresso VJ kollektíva, számtalan nagyszabású party vizuálfelelősei országos VJ adatbázist, blogot és közösségi szájtot terveznek, ahol a tagok megoszthatják egymás között munkáikat, videóanyagaikat és képmintáikat.
  • Daazo shortfilmo! közösségi videóportál amatőr filmeseknek. Az oldal készítői Budapest Squares címen a város tereinek videóadatbázis-építésébe fogtak.
  • Conspiracy demoscene csapat, akik munkáikkal az Ars Electronica-n és a San Diego-ban megrendezett számítógépes animációs filmfesztiválon, a Siggraph-on is jelen voltak. A csapat Chaos Theory című animációja itt olyan neves indulókkal versenyzett, mint a Pókember 3, a 300, a World of Warcraft vagy a Half Life 2 animációs jelenetei.
  • LD50 elektronikus zenei és DJ közösség saját booking rendszerrel.

Kapcsolódó linkek

0 Hozzászólás - “Digitális Alkotóközösségek”


  1. Nincs hozzászólás

Te mit gondolsz?

Média Oktató és Kutató KözpontMagyar Telekom Kitchen Budapest Medialab Creative Commons LicenseReally Simple Syndication
A beszélgetéssorozat a nem jöhetett volna létre a BME Média Oktató és Kutató Központ, a Kitchen Budapest, a Tandem Café és a Kultplay nélkül. A könyvsorozat megjelenését a Magyar Telekom és a BME Média Oktató és Kutató Központ támogatta.